NOVA ZAKONSKA REGULATIVA (USKORO)

Često se svi skupa susrećemo s pitanjima što se događa po pitanju pravne regulacije elektroničkih cigareta, hoće li se zabraniti, kako je to riješeno u drugim državama i slično.

Ovdje ćemo Vam dati sve trenutne odgovore, jer zbog još uvijek ne donesenih izmjena Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda(24.02.2016.) nećemo niti mi raditi konstatacije, iako prijedlog Zakona je gotov i 99,9% će takav stupiti na snagu.

ŠTO SE DO SADA DOGAĐALO?

Sredinom 2014. Europski Parlament je na prijedlog Europske Komisije usvojio novu Direktivu o duhanskim i srodnim proizvodima, poznatu kao TPD (Tobacco product directive).

Direktiva je obvezujući pravni akt za sve države članice radi uspostavljanja jedinstvenog tržišta. Stoga, kad EU napravi direktivu, sve države članice MORAJU regulirati svoje zakonodavstvo prema istoj. Ovdje ne postoje iznimke! (osim država koje su pristupanjem EU izborili neke povlastice)

U ovu direktivu je po prvi puta uvedena i regulirana elektronička cigareta.

ŠTO JE ODLUČENO?

Dio direktive koji se odnosio i na elektroničke cigarete Parlament je u prvom krugu odbio. Da je prvi prijedlog bio prihvaćen, danas bi e-cigareta pripadala prošlosti. U drugom čitanju TPD je usvojen.

Odluke koje su donesene su spasile parilice od trenutnog nestajanja, međutim sama konstrukcija je naizgled smiješna i izgleda kao rezultat ne razumijevanja proizvoda, a u suštini je itekako dobro razrađen plan s ciljem duhansko-farmaceutskog lobija: ili će biti naše ili neće biti ničije!

NAJOZBILJNIJE PRIJETNJE PROIZAŠLE IZ TPD-a
NO LEAKING ATOMIZER (ATOMIZER KOJI NE PROPUŠTA/CURI)

Naizgled, ova odluka izgleda kao san svih Vapera! Napokon tank koji mi neće procuriti na novu majicu!

U stvarnosti radi se o tome da tankovi uopće neće imati mogućnost otvaranja i ponovnog punjenja. Osobno sam ih već imao priliku vidjeti i to Vam je CE4 napunjen s e-tekućinom i potpuno zatvoren. Cilj ove namjere je zabraniti ponovno punjenje i standardizirati proizvod za masovnu prodaju (kao što su cigarete). Poznavajući tržište, sa sigurnošću tvrdim da je ovo neprihvatljivo za 99% dosadašnjih korisnika, koji bi svaki puta morali kupiti strašno loš, unaprijed napunjen kartomizer i koristiti ga na ego bateriji…

ZABRANA TANKOVA ZAPREMINE VEČE OD 2ml

Svi današnji napredniji tankovi su daleko veći od ovoga. Ovdje se radi o ukupnoj zapremini, a ne o količini e-tekućine koja stane unutra. Bye bye Subtankovi, Tronovi, Mege…. Dobrodošli nazad CE4.

ZABRANA KORIŠTENJA AROMA:

Pobornici zabrane aroma kao argument ističu bojazan da će arome postati gateway mladima prema cigaretama. Dakako da arome mogu privući i mlade, ali ako je stavljena zabrana kupnje parilica mlađima od 18, o kojim mladima se onda ovdje govori?!

ZABRANA E-TEKUĆINA IZNAD 20mg/ml

Iako ovo danas nije bitna odredba, jer je jako malo korisnika koji koriste ovako veliki udio nikotina, ovo je stavljeno zbog „čarobnog svojstva nikotina“ koji nakon 20 mg/ml odjednom postaje LIJEK!! Da, dobro ste pročitali, lijek. Naime, određeno je da će e-tekućine preko 20mg/ml nikotina samo liječnik smjeti propisivati. Ova odredba je rađena kad je subohm (otpor ispod 1,0 ohma) korištenje bilo u privatnim garažama. Danas je to standard, pa se razvojem tehnologije i smanjila potreba za e-tekućinama s visokim udjelom nikotina.

ZABRANA OGLAŠAVANJA

Isključivo je stavljena radi smanjene dostupnosti korisnicima da saznaju za ovaj proizvod. Stoga, jedini način spoznaje potencijalni korisnici imaju preko plaćenih članaka u medijima koji trube o famoznim eksplozijama, „američkim“ i inim znanstvenicima koji kao dokazuju štetnost u nekim studijama, iako Vi te studije nikad i nigdje ne možete pronaći….osim naravno u medijima. A kad ih i ako ih pronađete, onda otkrijete da su istraživanja vršena tako da jednostavno moraju dokazati štetnost.

Npr., u jednom istraživanju su koristili CE4 kartomizer na 6 volti, a tada nije postojala baterija u standardnoj proizvodnji koja daje 6 volti. Naravno da je žica i špaga zagorjela i to je ono što zovemo dryhit (povlačenje bez e-tekućine). E pa oni su to pržili i pržili i pržili i došli su do zaključka: kontinuirano pržena silikatna špaga može ispuštati formaldehid i inhaliranje iste, može izazvati rizik po zdravlje = e-cigareta je štetna po zdravlje…. Tada su krenuli naslovi: U e-tekućni pronađeni sastojci koji se koriste za BALZAMIRANJE!!!

Toliko o pravnoj regulaciji u ovom članku i trudit ćemo se i dalje da budemo izvor točnih i provjerenih informacija.

Srdačan pozdrav,
Filip Tokić, mag.soc.